About Me

Επικοινωνία

aaksiel@gmail.com

Αναγνώστες

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Κάλεσμα του ΣΙΕΛ Αχαΐας για συμμετοχή στην κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.


Επαναφορά του πλαισίου για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις ΤΩΡΑ


Κατά την περίοδο 2010-2015, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ σε συμφωνία με τις απαιτήσεις ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και εργοδοτών, ψήφισαν τους νόμους που ενσωμάτωσαν στην ελληνική νομοθεσία τα δύο πρώτα μνημόνια. Στήριγμά τους είχαν τις πλειοψηφίες του υποταγμένου και εγκάθετου κυβερνητικού-γραφειοκρατικού συνδικαλισμού.

Οι νόμοι αυτοί και οι διάφορες υπουργικές αποφάσεις που τα συνόδευσαν, στόχευαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας, στην κατεύθυνση του βαθέματος της εκμετάλλευσης προς όφελος του κεφαλαίου. Βασικοί πυλώνες της επίθεσης αυτής ήταν και είναι η λιτότητα και η αντιδραστική αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα με τις δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού πείνας και του πλέον αντικοινωνικού υπο-κατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου διέλυσαν το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων.

Ιδιαίτερα στράφηκαν στις κλαδικές-ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και κλαδικές-ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις, που καλύπτουν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, οι οποίοι λόγω της δομής της ελληνικής οικονομίας απασχολούνται στις πολυάριθμες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα. Προκειμένου να τσακίσουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, ευρύτερα τα εργασιακά δικαιώματα των μισθωτών που εργάζονταν καλυπτόμενοι από κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις, αλλά και την πάλη των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συνδικάτων:

  • καράργησαν την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης
  • κατάργησαν επί της ουσίας την επεκτασιμότητα της ισχύος των κλαδικών/ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου/επαγγέλματος
  • επέβαλαν την ουσιαστική κατάργηση της μετενέργειας   
  • ενθάρρυναν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και τη μαύρη εργασία
Η κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ/ΑΝΕΛ μνημονιακότερη των μνημονιακών κυβερνήσεων της περιόδου  2010-2015, υποταγμένη στην ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ επιχειρεί να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, διατηρεί ίδιο και απαράλλακτο το πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και των κατώτατο μισθό.


ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


Είναι αναγκαία η κοινή δράση των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας, των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος και των ταξικών συνδικάτων, για:
  • την επαναφορά ταυτόχρονα και χωρίς όρους της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της επεκτασιμότητας, της μετενέργειας, ενάντια στις ατομικές συμβάσεις και στη μαύρη εργασία
  • την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ-μνημονίων επίπεδα και με την προοπτική άμεσης αύξησής του στα επίπεδα εκείνα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες
  •             επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό
  • να παραμείνουν ζωντανά και χρήσιμα για τους εργαζόμενους τα κλαδικά συνδικάτα


    ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
                ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
      
     Πέμπτη 29/3 στις 19:00 στο εργατικό κέντρο Πάτρας (πλ. Όλγας) 

0 σχόλια: